Περιεχόμενα

Light Pen

Quick Glance

NoHands Mouse

Head Tracking Mouse

"Sip-N-Puff" Joystick

Mouse Keys

SAM

Trackballs

Touch Pad

Οθόνες Αφής (Touch Screens)

Ποντίκι - ΔαχτυλίδιLight Pen


Γνωστό και ως mouse pen. Πρόκειται για μία pointing συσκευή εισόδου που μοιάζει με στυλό και λειτουργεί με έναν ενσωματωμένο, ευαίσθητο στο φως ανιχνευτή. Το light pen, με το πάτημα ενός κουμπιού, δείχνει και επιλέγει (points and selects) συγκεκριμένα σημεία της οθόνης. Η χρήση του είναι παρόμοια με αυτή του ποντικιού (mouse), με τη διαφορά ότι το light pen λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και η αυθεντική pointing συσκευή-το δάχτυλο. Ο δρομέας (cursor) κινείται στο σημείο εκείνο της οθόνης που δείχνει το light pen, ενώ το πάτημα του κουμπιού γίνεται με το σπρώξιμο του light pen πάνω στην οθόνη.
mouse.11.gif

Αρχή

Quick Glance


Το Quick Glance, της εταιρείας EyeTech Digital Systems Inc, χρησιμοποιεί μία μικρή κάμερα που βρίσκεται προσαρτημένη πάνω στην οθόνη του υπολογιστή και η οποία εστιάζεται στο μάτι του χρήστη. Με τη βοήθεια της κάμερας αυτής, το Quick Glance παρακολουθεί το βλέμμα του χρήστη και τοποθετεί έναν δείκτη που ονομάζεται «δείκτης (ή κέρσορας) προσήλωσης βλέμματος» (gaze cursor) στο ακριβές εκείνο σημείο της οθόνης όπου ατενίζει ο χρήστης. Η ενέργεια που αντιστοιχεί σε ένα κλικ του ποντικιού, επιτυγχάνεται με μία αργή κίνηση κλεισίματος και ανοίγματος των ματιών.
Οι χρήστες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν αυτής της συσκευής είναι τα άτομα εκείνα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το παραδοσιακό χειροκίνητο ποντίκι, ή ακόμα και οποιοσδήποτε επιθυμεί μία "hands-free" διασύνδεση υπολογιστή.
mouse.1.jpg
Αρχή

NoHands Mouse


Πρόκειται για ένα ποντίκι ποδιών της εταιρείας Hunter Digital. Ο χειρισμός του γίνεται εξολοκλήρου με τα πόδια, επομένως εξαλείφει την σπατάλη που παρατηρείται στο χρόνο που αφιερώνουμε για να μετακινήσουμε τα χέρια μας από το ποντίκι στο πληκτρολόγιο και αντίστροφα. Οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών αντιλαμβάνονται μία αποδοτικότητα της τάξης του 30%. Έτσι, χρησιμοποιώντας το NoHands Mouse, αποφορτίζουμε τον καρπό του χεριού από τον συνεχή έλεγχο του ποντικιού, αναθέτοντας τον έλεγχο αυτό στα πόδια. Επιπλέον, μπορούμε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο του κέρσορα στην οθόνη, χωρίς να χρειάζεται να απομακρύνουμε τα χέρια από το πληκτρολόγιο ή τα μάτια από την οθόνη.
Το NoHands Mouse αποτελείται από δύο πεντάλ : το ένα χρησιμοποιείται για τις κινήσεις του δείκτη στην οθόνη και το άλλο για τα κλικ του ποντικιού. Τέλος, επιτρέπει και την ταυτόχρονη χρήση του παραδοσιακού, επιτραπέζιου ποντικιού.

mouse.2.gif

Αρχή

Head Tracking Mouse


Η τεχνολογία ιχνηλασίας του κεφαλιού (head tracking technology) ασχολείται με την μετάδοση ενός υπέρυθρου σήματος στο πάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή και με την ιχνηλασία ενός μικροσκοπικού ανακλαστήρα ο οποίος είναι συνημμένος στο μέτωπο ή στα γυαλιά του χρήστη. Ένα υποκατάστατο του ποντικιού όπως είναι αυτό, επιτρέπει στο χρήστη να ελέγχει την κίνηση του κέρσορα χρησιμοποιώντας μόνο την κίνηση του κεφαλιού. Αφού έχει γίνει πρώτα μια ρύθμιση και μια βαθμονόμηση, η κίνηση του κεφαλιού αντιστοιχεί στο πού θα ταξιδεύει ο επί της οθόνης δείκτης. Έτσι, γυρνώντας το κεφάλι αριστερά ή δεξιά, καθορίζουμε στο ποντίκι να κινηθεί αριστερά ή δεξιά αντίστοιχα. Ενώ, γυρνώντας το κεφάλι προς τα κάτω ή προς τα πάνω, καθορίζουμε στο ποντίκι να κινηθεί στο κάτω ή στο πάνω μέρος της οθόνης αντίστοιχα.
Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι το συγκεκριμένο υποκατάστατο του ποντικιού παρέχει μόνο τον έλεγχο της κίνησης του ποντικιού και όχι άλλες λειτουργίες που εκτελεί το ποντίκι, όπως είναι το κλικ και το σύρσιμο για την επιλογή, για παράδειγμα, αντικειμένων στην οθόνη. Για αυτές τις τελευταίες ενέργειες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποια υποστηρικτικά προγράμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων προγραμμάτων αποτελεί το Dwell Select, το οποίο αντιστοιχίζει τον χρόνο που ο δείκτης μένει ακίνητος στην οθόνη (πχ 1 δευτερόλεπτο, 2 δευτερόλεπτα κλπ) σε συγκεκριμένες λειτουργίες του ποντικιού.
mouse.3.jpg

Αρχή


"Sip-N-Puff" Joystick


Τα τετραπληγικά άτομα μπορεί να βρουν αυτά τα συστήματα ένα εύκολο και αποδοτικό τρόπο για να ελέγξουν την κίνηση του ποντικιού και διάφορα χαρακτηριστικά του όπως είναι το κλικ. H συσκευή αυτή είναι ένα joystick, πολύ διαφορετικό όμως από τα συνηθισμένα joysticks που γνωρίζουμε. Πρόκειται στην ουσία για μία μικρή ράβδο, την οποία ο χρήστης χρησιμοποιεί με το στόμα. Οι κινήσεις της ράβδου από το χρήστη καθορίζουν την πορεία του δείκτη στην οθόνη, ενώ το κλικ των κουμπιών του ποντικιού πραγματοποιείται με τα «ρουφήγματα» και τα «φυσήματα» (sip and puff, εξ ου και η ονομασία) που κάνει ο χρήστης με τη ράβδο, ενέργειες παρόμοιες με αυτές που γίνονται με τα καλαμάκια που χρησιμοποιούμε στα διάφορα ποτά.
mouse.4.jpg
Αρχή

Mouse Keys


Το Mouse Keys είναι ένα λογισμικό το οποίο μετατρέπει τα παραδοσιακά αριθμητικά πλήκτρα του πληκτρολογίου σε ένα κατευθυνόμενο ποντίκι. Εφόσον ενεργοποιηθεί, καθένα από τα νούμερα των αριθμητικών πλήκτρων του πληκτρολογίου ελέγχει και μία κίνηση για το ποντίκι ή τον κέρσορα. Για παράδειγμα, πατώντας το πλήκτρο με τον αριθμό 6, κατευθύνει το ποντίκι στα δεξιά, ενώ πατώντας το 9 το ποντίκι κατευθύνεται πάνω και δεξιά. Κάποια άλλα πλήκτρα της ομάδας αυτής των πλήκτρων εκτελούν τις παραδοσιακές λειτουργίες του ποντικιού όπως είναι το απλό κλικ και το σύρσιμο. Επιπρόσθετα, κάποιες ρυθμίσεις (settings) επιτρέπουν τη προσαρμογή της ταχύτητας και της επιτάχυνσης του επί της οθόνης ποντικιού.
Δεν υπάρχει κόστος για τον εν λόγω λογισμικό-είναι δωρεάν. Έτσι στα Windows 95, 98 και Me οι προαναφερθείσες ενέργειες μπορούν να επιτευχθούν μέσω των StickyKeys που βρίσκονται στο "Accessibility Options" του Πίνακα Ελέγχου (Control Panel). Ένα χρήσιμο βοήθημα στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο βρεθούμε χωρίς ποντίκι και επομένως χωρίς κανένα τρόπο πρόσβασης στον Η/Υ.
mouse.5.gif

Αρχή

SAM


Προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων Switch Adapted Mouse (ποντίκι με προσαρμοσμένο διακόπτη) και είναι ένα κανονικό, Windows-συμβατό ποντίκι και μία ή δύο υποδοχές διακοπτών Η/Υ μαζί, σε μία μονάδα.
Στην πιο συνηθισμένη και πιο απλή περίπτωση υπάρχει μία υποδοχή. Η υποδοχή αυτή είναι συνδεδεμένη με καλώδια με το αριστερό κουμπί του ποντικιού. Έτσι, όταν ένας διακόπτης συνδεθεί στην υποδοχή, ο διακόπτης αυτός εκτελεί την ίδια λειτουργία που εκτελεί και το αριστερό κουμπί του ποντικιού, δηλαδή το απλό κλικ. Το SAM είναι χρήσιμο για άτομα που μπορούν μεν να μετακινούν το ποντίκι, αντιμετωπίζουν ωστόσο δυσκολίες στο να πατήσουν το κουμπί.
Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε ένα SAM με μία υποδοχή και ένα με δύο υποδοχές.
164805_1762588432810_1482082022_1974528_893117_n.jpg 46451_1375031972136_1121913918_30824226_5733168_n.jpg

Αρχή

Trackballs


Τα trackballs (εάν προσπαθούσαμε να αποδώσουμε τον όρο στα ελληνικά θα διαλέγαμε την έκφραση «μπαλάκια ιχνηλασίας», αν και επικράτησε ο όρος «ιχνόσφαιρες»), αποκαλούνται συχνά και "rollerballs" (κυλινδρικά μπαλάκια) και περιγράφονται καλύτερα εάν αναποδογυρίσουμε το παραδοσιακό ποντίκι, εκθέτοντας το μπαλάκι που βρίσκεται στο κάτω μέρος του. Το trackball, λοιπόν, είναι μία σταθερή συσκευή παρόμοια με το ποντίκι αλλά με την μπάλα στο πάνω μέρος, όπου η μετακίνηση ή η περιστροφή της μπάλας προκαλεί και την μετακίνηση του δείκτη.
Το παραδοσιακό ποντίκι απαιτεί από το χρήστη να εκτελεί τρία καθήκοντα παράλληλα : ο χρήστης, δηλαδή, πρέπει ταυτόχρονα να κρατάει το ποντίκι σκεπάζοντάς το με την παλάμη, να το μετακινεί και να κάνει κλικ στα κουμπιά του ποντικιού. Αντιθέτως, το trackball από σχεδιασμού του επιτρέπει στο χρήστη να εκτελεί καθεμιά από τις τρεις αυτές ενέργειες ξεχωριστά. Το μέγεθος της μπάλας ποικίλλει από πολύ μεγάλο (όσο μία μπάλα μπιλιάρδου) έως πολύ μικρό (όσο ένας βόλος). Όσο μικρότερη είναι η μπάλα, τόσο μικρότερη είναι και η προσπάθεια που απαιτείται για την μετακίνηση ή την περιστροφή της. Τα κουμπιά πάνω σε ένα trackball μπορούν να εκτελούν: απλό κλικ, δεξί κλικ, διπλό κλικ ή παρατεταμένο κλικ (σύρσιμο).
Ένα παράδειγμα trackball είναι το Expert Mouse της Kensington, που βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία.
mouse.8.jpg
Αρχή

Touch Pad


Τα touch pads (που μας είναι γνωστά από τους φορητούς υπολογιστές) επιτρέπουν την μετακίνηση του ποντικιού να γίνεται με το σύρσιμο ενός δαχτύλου διαμέσου μιας επιφάνειας. Κάτω από την ενσφράγιστη αυτή επιφάνεια βρίσκονται αισθητήρες-αγωγοί τοποθετημένοι σε ένα πλέγμα ισαπεχόντων γραμμών που δημιουργούν ένα ηλεκτρικό πεδίο και οι οποίοι ανιχνεύουν το δέρμα ενός ατόμου. Όταν ο χρήστης ακουμπάει την επιφάνεια, το ακροδάχτυλο διαστρέφει το ηλεκτρικό πεδίο στο συγκεκριμένο σημείο και το άγγιγμα του ακροδαχτύλου μπορεί να εντοπιστεί επακριβώς ανιχνεύοντας το πλέγμα και τη δύναμη της διαστροφής στον κάθε αγωγό.
Η κατεύθυνση του ποντικιού ή του κέρσορα στην οθόνη προκαλείται άμεσα από την κίνηση του ακροδαχτύλου του χρήστη πάνω στην επιφάνεια του touch pad. Το μόνο που απαιτείται είναι ο καλός συγχρονισμός της κίνησης του δαχτύλου, εμπειρία που αποκτάται εύκολα μετά από μερικές πρώτες χρήσεις. Υποστηρικτικό υλικό επιτρέπει την προσαρμογή της επιτάχυνσης του ποντικιού και την ανάθεση των βασικών λειτουργιών (κλικ και σύρσιμο) του ποντικιού. Το μέγεθος ενός touch pad κυμαίνεται σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο. Έτσι, ένα touch pad μπορεί να έχει διαστάσεις μόλις 5x5 εκατοστά.
mouse.9.jpg
Αρχή


Οθόνες Αφής (Touch Screens)


Το χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας οθόνης αφής είναι μία καθαρή, λεπτή επιφάνεια με μικροσκοπικούς αισθητήρες η οποία ανιχνεύει την πίεση που ασκείται πάνω σ' αυτήν από το δάχτυλο ή από μία pointing συσκευή όπως είναι το light pen. Όταν οι αισθητήρες αυτοί πιεστούν, πραγματοποιούν τις γνωστές λειτουργίες που βρίσκει κανείς στο παραδοσιακό ποντίκι - απλό κλικ, διπλό κλικ και σύρσιμο. Επιπλέον, απαιτείται η εγκατάσταση ενός λογισμικού βοηθήματος στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή για την περαιτέρω προσαρμογή των διαφόρων ρυθμίσεων. Οι οθόνες αφής είναι ιδανικές για ενέργειες «πρόκλησης - επίδρασης» (cause-and-effect actions) καθώς επίσης και για εφαρμογές λογισμικού οι οποίες απαιτούν άμεση επιλογή (direct select).
Μια τέτοια συσκευή το Magic Touch-μία έξυπνη και πρακτική ευρεσιτεχνία, καθώς οποιαδήποτε συμβατική οθόνη μπορεί αυτόματα να μετατραπεί σε οθόνη αφής προσαρτώντας το Magic Touch, που είναι στην ουσία ένα ξεχωριστό εξάρτημα, επάνω στην οθόνη. Το Magic Touch μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε εφαρμογή απαιτεί τη χρήση ποντικιού και να λειτουργήσει με την αφή ή με ένα light pen.


mouse.10.jpg

Αρχή

Ποντίκι - Δαχτυλίδι

Η μικροσκοπική αυτή συσκευή μπορεί να εκτελεί όλες τις λειτουργίες ενός ποντικιού. Το Ring Mouse προσαρμόζεται, όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία δεξιά, στον δείκτη του χρήστη.
tomorr40.jpg

Αρχή